Hoe het beste een vacature te schrijven?

Hoe het beste een vacature te schrijven?

Als werkgever ben je op zoek naar de juiste kandidaten voor jouw organisatie. Het schrijven van een goede vacature kan het verschil maken bij het aantrekken van de juiste kandidaten. In deze sectie leer je hoe je een effectieve vacaturetekst kunt schrijven die opvalt tussen de vele andere vacatures op de arbeidsmarkt. We behandelen handige tips en trucs om de juiste kandidaten aan te trekken en hoe je vacatureteksten kunt optimaliseren voor betere vindbaarheid.

Belangrijkste Punten:

 • Door het schrijven van een goede vacaturetekst kun je de juiste kandidaten aantrekken
 • Optimaliseer je vacaturetekst voor zoekmachines met behulp van de juiste keywords en structuur
 • Personaliseer de vacaturetekst voor jouw doelgroep en benadruk de voordelen van werken bij jouw organisatie
 • Wees duidelijk en overtuigend in de functieomschrijving en vermeld het aanbod op een aantrekkelijke manier
 • Zorg voor een goede opvolging om een positieve ervaring te creëren voor alle betrokken partijen

Tips voor het schrijven van een aantrekkelijke vacature

Het schrijven van een aantrekkelijke vacature is van groot belang om de juiste kandidaten aan te trekken. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt tussen alle andere vacatures? Hieronder vind je praktische tips:

 • Bepaal jouw doelgroep: voor wie is de vacature bedoeld?
 • Gebruik de juiste tone of voice: wees duidelijk, vriendelijk en enthousiast
 • Maak gebruik van subkopjes en korte alinea’s om de tekst overzichtelijk te houden
 • Benoem de belangrijkste taken en vereisten, maar maak het niet te lang
 • Personaliseer de vacature door bijvoorbeeld de naam van het bedrijf te noemen
 • Laat zien wat jouw bedrijf uniek maakt en waarom iemand bij jou zou willen werken
 • Wees eerlijk over de functie en vereisten, zodat de verwachtingen realistisch zijn
 • Sluit af met een duidelijke call-to-action

Door deze tips toe te passen, maak je een aantrekkelijke vacature die de interesse van jouw doelgroep wekt en meer sollicitaties oplevert.

“Een goede vacaturetekst is als een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Het moet de interesse wekken en nieuwsgierigheid opwekken bij de lezer.”

Vacature optimalisatie voor zoekmachines

Een zoekmachine vriendelijke vacaturetekst is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken. Tegenwoordig beginnen de meeste kandidaten hun zoektocht naar een nieuwe baan op het internet, waar ze gebruik maken van zoekmachines als Google. Daarom is het van groot belang om jouw vacaturetekst te optimaliseren voor zoekmachines.

Wanneer je vacature SEO toepast, zal je vacaturetekst beter vindbaar zijn voor kandidaten die op zoek zijn naar een functie zoals die van jou. Dit kun je doen door gebruik te maken van de juiste keywords in de vacaturetekst. Keywords zijn de woorden die kandidaten invoeren in de zoekmachines om passende vacatures te vinden.

Maar let op: overdrijf niet met het gebruik van keywords in de vacaturetekst. Dit kan leiden tot over-optimalisatie en kan juist een negatief effect hebben op de vindbaarheid van jouw vacaturetekst.

Keywords vacaturetekst

Maar hoe bepaal je welke keywords je moet gebruiken? Voer allereerst een zoekwoordenonderzoek uit om te achterhalen welke zoekwoorden kandidaten het meest gebruiken. Daarnaast kun je gebruik maken van tools als Google Trends of Google AdWords Keyword Planner om te zien hoe vaak bepaalde zoekwoorden worden gebruikt.

Zodra je de juiste keywords hebt bepaald, kun je deze op een strategische manier in de vacaturetekst verwerken. Gebruik bijvoorbeeld keywords in de titel en de eerste alinea van de vacaturetekst en verwerk ze vervolgens op een natuurlijke wijze door de gehele tekst.

Zoekmachine vriendelijke vacaturetekst

Een zoekmachine vriendelijke vacaturetekst heeft niet alleen de juiste keywords, maar ook een goede structuur. Zorg ervoor dat de vacaturetekst helder en overzichtelijk is opgebouwd en gebruik tussenkopjes om de tekst onder te verdelen. Hierdoor wordt de tekst niet alleen beter leesbaar voor kandidaten, maar ook voor zoekmachines.

Daarnaast is het belangrijk om de vacaturetekst regelmatig te updaten; dit heeft namelijk een positief effect op de vindbaarheid. Zorg er daarbij voor dat de vacaturetekst relevant en actueel blijft, en voeg nieuwe of veranderde keywords toe wanneer dit nodig is.

zoekmachine optimalisatie vacaturetekst

“Een zoekmachine vriendelijke vacaturetekst trekt niet alleen meer kandidaten aan, maar zorgt ook voor een betere gebruikerservaring voor de kandidaten die jouw vacaturetekst lezen.”

Het belang van een duidelijke functieomschrijving

Een duidelijke functieomschrijving is essentieel in een vacature. Het zorgt ervoor dat potentiële kandidaten weten wat er van hen wordt verwacht en welke verantwoordelijkheden bij de functie horen.

Een goede functieomschrijving bevat:

 • Taken en verantwoordelijkheden
 • Vereisten en kwalificaties
 • De positie in de organisatiestructuur

Het is belangrijk om de functieomschrijving zo duidelijk en concreet mogelijk te maken. Gebruik bijvoorbeeld actieve werkwoorden en specifieke taken om dat te bereiken.

Voorbeeld van een duidelijke functieomschrijving:

Functietitel: Content Marketeer
Taken:
 • Ontwikkelen en uitvoeren van contentmarketingstrategieën
 • Schrijven en publiceren van blogposts, whitepapers en e-books
 • Organiseren van webinars en andere evenementen
 • Opstellen en uitvoeren van social media campagnes
Vereisten:
 • Bachelor diploma in Marketing, Communicatie of gelijkwaardig
 • Minimaal 3 jaar ervaring in Content Marketing
 • Bekend met SEO en Google Analytics
 • Uitstekende schriftelijke en mondelinge vaardigheden in het Nederlands en Engels

Door het opstellen van een duidelijke functieomschrijving, trek je de juiste kandidaten aan en voorkom je dat sollicitanten afhaken omdat ze niet weten wat er van hen wordt verwacht.

Tips voor het profileren van jouw organisatie in een vacaturetekst

Een goede vacaturetekst gaat niet alleen over het aantrekken van de juiste kandidaten, maar ook over het profileren van jouw organisatie. Hier zijn enkele tips:

Benadruk de bedrijfscultuur

Een geweldige manier om potentiële kandidaten aan te trekken is door het benadrukken van de bedrijfscultuur. Vertel hen over jouw bedrijfswaarden, visie, missie, en wat jullie uniek maakt. Dit kan hen helpen om te bepalen of jouw organisatie goed bij hen past.

Communiceer de voordelen van werken bij jouw organisatie

Wat maakt jouw organisatie aantrekkelijk om bij te werken? Is het de werk-privébalans, de mogelijkheden voor groei en ontwikkeling, de teambuildingactiviteiten, of iets anders? Maak deze voordelen duidelijk en vermeld ze in de vacaturetekst. Dit kan potentiële kandidaten overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen.

Wees eerlijk en transparant

Probeer niet om jouw organisatie beter voor te doen dan het is. Wees in plaats daarvan eerlijk en transparant over de bedrijfscultuur, de werkomgeving, en de uitdagingen die jouw organisatie te bieden heeft. Dit kan helpen om de verwachtingen van kandidaten in lijn te brengen met de realiteit.

Gebruik beeldmateriaal

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Gebruik beeldmateriaal om jouw organisatie te laten zien en de cultuur te benadrukken. Dit kan een foto van het kantoor zijn, een teamfoto, of een foto van een bedrijfsevenement.

Door deze tips toe te passen, kun je jouw organisatie op een positieve manier profileren in de vacaturetekst. Dit kan potentiële kandidaten helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over hun toekomstige werkgever.

organisatie profileren

Het belang van een goede werkomgeving

Een goede werkomgeving is van groot belang voor werknemers. Het zorgt niet alleen voor meer werkplezier, maar ook voor betere prestaties en minder verzuim. Maar wat maakt een werkomgeving nu eigenlijk goed?

Een goede werkomgeving is een omgeving waarin werknemers zich veilig en gezond voelen. Dit betekent onder andere dat er voldoende ruimte is om te werken, de temperatuur aangenaam is en de luchtkwaliteit goed. Ook speelt de inrichting van de werkplek een belangrijke rol. Een ergonomische werkplek kan bijvoorbeeld bijdragen aan het voorkomen van lichamelijke klachten.

Maar niet alleen het fysieke aspect is belangrijk. Ook de sfeer op de werkvloer en de mate van autonomie en betrokkenheid van werknemers spelen een rol. Een goede werkomgeving is een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en waarin ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Een goede werkomgeving is cruciaal voor het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers.

Een werkomgeving waarin er aandacht is voor het welzijn van werknemers kan een groot verschil maken in de prestaties van een organisatie. Bovendien kan het bijdragen aan een positief imago van de organisatie, wat weer kan bijdragen aan het aantrekken van talentvolle werknemers.

Het opstellen van een duidelijk en aantrekkelijk aanbod

Een duidelijk en aantrekkelijk aanbod is een cruciaal onderdeel van een overtuigende vacature. Het biedt potentiële kandidaten een idee van wat ze kunnen verwachten als ze bij jouw organisatie komen werken.

Begin met het beschrijven van het salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, flexibele werktijden, en pensioenregelingen. Gebruik daarbij de juiste terminologie en specificeer waar nodig.

Daarnaast kun je doorgroeimogelijkheden benadrukken, evenals trainingen en opleidingsmogelijkheden. Hierdoor geef je potentiële kandidaten een gevoel van perspectief en ontwikkelingsmogelijkheden binnen jouw organisatie.

Vergeet niet om ook te benadrukken wat jouw organisatie onderscheidt van andere werkgevers. Denk aan bedrijfscultuur en waarden. Door te benoemen waarom jouw organisatie een aantrekkelijke werkgever is, vergroot je de kans dat potentiële kandidaten tot solliciteren overgaan.

Een duidelijk en aantrekkelijk aanbod is van groot belang om topkandidaten aan te trekken en te behouden. Besteed daarom voldoende aandacht aan het formuleren ervan en zorg dat het aansluit bij de doelgroep van jouw vacature.

Het belang van een goede opvolging

Een goede opvolging is essentieel bij het werven van kandidaten. Door sollicitanten op een professionele en persoonlijke manier te informeren over het sollicitatieproces, creëer je een positieve ervaring voor alle betrokken partijen.

Laat sollicitanten weten waar ze aan toe zijn

Niets is vervelender dan onzekerheid tijdens het sollicitatieproces. Zorg daarom voor een goede communicatie met de sollicitanten en informeer hen over wat ze kunnen verwachten. Geef bijvoorbeeld aan wanneer ze een reactie van jou kunnen verwachten of wanneer de volgende ronde plaatsvindt.

Houd de communicatie professioneel

Zorg ervoor dat de communicatie met sollicitanten altijd professioneel blijft. Een persoonlijke benadering is belangrijk, maar blijf zakelijk en gebruik een formele aanhef en afsluiting.

Creëer een positieve ervaring

Een sollicitatieprocedure kan lang en intensief zijn voor zowel de werkgever als de sollicitant. Door sollicitanten op een professionele en persoonlijke manier te benaderen, creëer je een positieve ervaring voor iedereen. Zelfs als een sollicitant uiteindelijk niet geschikt blijkt te zijn, zal deze persoon toch een goede indruk hebben van jouw organisatie.

Laat sollicitanten weten waarom ze wel/niet zijn aangenomen

Het is belangrijk om sollicitanten die niet zijn aangenomen te laten weten waarom zij niet zijn geselecteerd. Dit kan hen helpen om te groeien en te verbeteren voor de toekomst. Voor de geselecteerde kandidaat is het ook belangrijk om feedback te ontvangen zodat deze zich nog beter kan ontwikkelen binnen jouw organisatie.

FAQ

Hoe schrijf ik het beste een vacature?

In dit gedeelte leer je hoe je op effectieve wijze een vacature kunt schrijven. Ontdek handige tips en trucs om de juiste kandidaten aan te trekken en leer hoe je vacatureteksten kunt optimaliseren voor betere vindbaarheid.

Wat zijn tips voor het schrijven van een aantrekkelijke vacature?

In dit gedeelte vind je praktische tips om een aantrekkelijke vacature te schrijven die de interesse van jouw doelgroep wekt. Leer hoe je de juiste tone of voice kunt gebruiken, welke informatie je moet opnemen en hoe je de vacature kunt personaliseren.

Hoe kan ik mijn vacature optimaliseren voor zoekmachines?

Dit onderdeel behandelt hoe je jouw vacaturetekst kunt optimaliseren voor zoekmachines. Ontdek hoe je de juiste keywords kunt gebruiken, hoe je een goede structuur kunt creëren en hoe je de vindbaarheid van jouw vacature kunt verbeteren.

Waarom is een duidelijke functieomschrijving belangrijk in een vacature?

In deze sectie leer je waarom een duidelijke functieomschrijving essentieel is in een vacature. Ontdek hoe je taken, verantwoordelijkheden en vereisten op een heldere en overtuigende manier kunt communiceren.

Hoe kan ik mijn organisatie profileren in de vacaturetekst?

In dit gedeelte leer je hoe je jouw organisatie kunt profileren in de vacaturetekst. Ontdek hoe je de bedrijfscultuur kunt benadrukken, de voordelen van werken bij jouw organisatie kunt communiceren en potentiële kandidaten kunt overtuigen.

Wat is het belang van een goede werkomgeving in een vacature?

Dit onderdeel behandelt het belang van een goede werkomgeving in een vacature. Leer hoe je potentiële kandidaten kunt aanspreken door de werkomgeving en arbeidsvoorwaarden positief te benadrukken.

Hoe formuleer ik een duidelijk en aantrekkelijk aanbod in mijn vacature?

In deze sectie leer je hoe je een duidelijk en aantrekkelijk aanbod kunt formuleren in jouw vacature. Ontdek hoe je salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden op een overtuigende manier kunt presenteren.

Waarom is een goede opvolging belangrijk bij het werven van kandidaten?

Dit laatste gedeelte behandelt het belang van een goede opvolging bij het werven van kandidaten. Leer hoe je sollicitanten kunt informeren over het sollicitatieproces, hoe je de communicatie professioneel kunt afhandelen en hoe je een positieve ervaring kunt creëren voor alle betrokken partijen.