Hoe hard mag je Belgische snelweg?

hoe hard mag je belgische snelweg

Wanneer je op de Belgische snelweg rijdt, is het belangrijk om op de snelheidslimiet te letten en de verkeersregels te volgen. In dit artikel geven we je een overzicht van de maximumsnelheid op de Belgische snelweg en andere belangrijke verkeersregels die je moet kennen voordat je de weg op gaat.

De snelheidslimiet op de Belgische snelwegen is afhankelijk van het type voertuig en de locatie. Over het algemeen is de maximumsnelheid op snelwegen in België 120 km/uur. Maar let op, er zijn uitzonderingen!

Op sommige stukken van de snelweg zijn de maximumsnelheden lager vanwege de aanwezigheid van bochten, heuvels of slecht wegdek. Zo is de maximumsnelheid op sommige delen van de E19 tussen Brussel en Antwerpen slechts 100 km/uur. Het is daarom belangrijk om op de borden te letten en de snelheidslimieten te respecteren.

Naast de snelheidslimieten gelden er nog andere verkeersregels op de Belgische snelweg. Zo moet je bijvoorbeeld rechts rijden en is inhalen aan de rechterkant niet toegestaan. Ook moet je bij het naderen van een verkeersopstopping tijdig je snelheid verminderen en voldoende afstand houden tot je voorganger.

Door je aan de snelheidslimieten en andere verkeersregels te houden, draag je bij aan de veiligheid op de Belgische snelweg. Daarnaast voorkom je onnodige boetes en verkeersovertredingen.

Belangrijkste Punten

 • De maximumsnelheid op de Belgische snelweg is over het algemeen 120 km/uur.
 • Op sommige stukken van de snelweg gelden lagere maximumsnelheden vanwege omstandigheden zoals bochten, heuvels of slecht wegdek.
 • Naast de snelheidslimieten gelden er nog andere verkeersregels zoals rechts rijden en voldoende afstand houden.
 • Door je aan de snelheidslimieten en verkeersregels te houden draag je bij aan de veiligheid op de Belgische snelweg en voorkom je onnodige boetes en verkeersovertredingen.

Snelheidslimieten op de Belgische snelweg

Als je op de Belgische snelweg rijdt, zijn er specifieke snelheidslimieten waar je je aan moet houden. Het is belangrijk om deze regels te kennen en te respecteren om veilig te kunnen rijden. Hieronder vind je een overzicht van de maximumsnelheden op de Belgische autosnelwegen:

Soort weg Maximumsnelheid personenauto’s en motoren Maximumsnelheid vrachtwagens
Autosnelweg 120 km/h 90 km/h
Gewestweg 120 km/h 90 km/h
Ringweg 120 km/h 90 km/h

Houd er rekening mee dat de snelheidslimieten kunnen verschillen afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele verkeersborden. Als je twijfelt over de maximumsnelheid, volg dan altijd de borden en pas je snelheid aan.

Verkeersregels op de Belgische snelweg

 • Op de Belgische snelweg moet je altijd rechts rijden. Alleen bij het inhalen of voorbijrijden van een langzamere auto mag je links rijden.
 • Het is verboden om over de doorgetrokken lijn te rijden, tenzij je een noodgeval hebt.
 • Je moet minimaal 100 meter afstand houden tot je voorganger.
 • Op de snelweg moet je je knipperlicht gebruiken bij het inhalen en van rijstrook wisselen.
 • Je mag niet stilstaan op de snelweg, tenzij door overmacht.
 • Bij een file moet je altijd een reddingsstrook vrijhouden tussen de twee meest linkse rijstroken.

Naast deze algemene regels zijn er nog andere snelwegregels die je moet volgen, zoals het verbod op spookrijden en het gebruik van de juiste verlichting. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle regels voordat je de snelweg op gaat.

Verkeersregels op de Belgische snelweg

Als je in België op de snelweg rijdt, zijn er enkele belangrijke verkeersregels die je moet volgen. Deze regels zijn bedoeld om het verkeer op de snelwegen veilig en efficiënt te laten verlopen.

Inhaalverbod op de rechterrijstrook

Een van de belangrijkste verkeersregels op de Belgische snelweg is het inhaalverbod op de rechterrijstrook. Dit betekent dat je alleen mag inhalen via de linkerrijstrook, tenzij er files of verkeersopstoppingen zijn. Als je wordt ingehaald, moet je op de rechterrijstrook blijven rijden.

Verplichte snelheidslimieten

Op de Belgische snelweg gelden verschillende snelheidslimieten, afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. Over het algemeen is de maximumsnelheid op de snelweg 120 km/u, tenzij anders aangegeven. In sommige gevallen kan de snelheidslimiet worden verlaagd tot 90 km/u vanwege regen, mist of andere weersomstandigheden. Het is belangrijk om deze snelheidslimieten te respecteren om de veiligheid op de snelweg te waarborgen.

Andere belangrijke verkeersregels

Naast het inhaalverbod en de snelheidslimieten gelden er nog andere verkeersregels op de Belgische snelweg. Zo is het verboden om zonder geldige reden op de snelweg te stoppen of achteruit te rijden. Ook moet je bij het wisselen van rijstrook altijd je richtingaanwijzer gebruiken en voldoende afstand houden tot de voertuigen voor je.

snelwegen in België

Tip: Als je niet bekend bent met de snelwegen in België, plan dan van tevoren je route en houd rekening met eventuele wegwerkzaamheden of verkeershinder. Zo kun je veilig en zonder stress op je bestemming aankomen.

Veilige routes en tips voor snelwegritten in België

Als je op zoek bent naar een veiligere en aangenamere rit over de Belgische snelwegen, overweeg dan om de volgende tips op te volgen:

 • Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de geldende snelheidslimieten op de Belgische snelwegen, vooral wanneer je in een ander deel van België rijdt.
 • Geef altijd richting aan en controleer je dode hoeken voordat je van rijstrook wisselt, vooral tijdens druk verkeer.
 • Probeer niet te dicht achter andere voertuigen te rijden, en houd minimaal twee seconden afstand tussen jou en het voertuig voor je.
 • Vermijd afleidingen zoals het gebruik van je mobiele telefoon, eten of drinken tijdens het rijden op de snelweg.
 • Neem regelmatig pauzes tijdens lange ritten, vooral als je moe wordt of slaperig voelt.

Bovendien zijn er bepaalde routes en gebieden waar je extra voorzichtig moet zijn:

Gebied Toelichting
Vlaamse snelwegen Veel van deze snelwegen zijn gebouwd tijdens de jaren 60 en zijn overbelast. Wees alert op onverwachte veranderingen in de weg en let goed op het verkeer.
Stedelijke snelwegen Sommige snelwegen lopen dwars door stedelijke gebieden en kunnen druk en verwarrend zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de juiste afslagen en gebruik je navigatiesysteem om bewegwijzering te verduidelijken.
Ardennen De wegen in de Ardennen kunnen heuvelachtig en bochtig zijn. Pas je snelheid aan en wees alert op andere weggebruikers, vooral tijdens het toeristenseizoen.

Onthoud dat veilig rijden op de Belgische snelweg niet alleen de verkeersregels volgt, maar ook het toepassen van gezond verstand en het nemen van verstandige voorzorgsmaatregelen om jezelf en andere weggebruikers te beschermen.

maximumsnelheid Belgische snelweg

Conclusie: snelwegrijden in België

Als je van plan bent om op de Belgische snelwegen te rijden, is het belangrijk om op de snelheidslimieten en verkeersregels te letten. De maximumsnelheid op de autosnelweg in België is 120 km/h, tenzij anders aangegeven. Het is essentieel om deze snelheidslimiet te respecteren om ongevallen en boetes te voorkomen.

Bovendien zijn er nog enkele verkeersregels die je moet volgen bij het rijden op de snelweg. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rechts rijden, tenzij je iemand inhaalt. Inhalen doe je dan weer altijd links. Verder is het ook belangrijk om altijd de juiste afstand te bewaren tot je voorganger en de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

Om veilig te reizen over de Belgische snelwegen, raden we aan om altijd de nodige voorbereidingen te treffen. Controleer je route van tevoren, zodat je op de hoogte bent van eventuele werken of verkeersproblemen. Pas ook je snelheid aan het weer en andere omstandigheden aan.

Al met al is het rijden op de Belgische snelwegen relatief gemakkelijk en veilig, zolang je de verkeersregels en snelheidslimieten respecteert. Een goede voorbereiding en een verantwoorde rijstijl zijn de sleutels tot een succesvolle rit.

FAQ

Hoe hard mag je op de Belgische snelweg rijden?

De snelheidslimiet op Belgische snelwegen is over het algemeen 120 km/u. Er zijn echter uitzonderingen, zoals bij wegwerkzaamheden, waar de snelheid beperkt kan worden tot 70 km/u. Het is belangrijk om altijd de verkeersborden te volgen en de snelheidslimieten in acht te nemen.

Welke verkeersregels gelden er op de Belgische snelweg?

Op de Belgische snelweg moet je de verkeersregels volgen zoals aangegeven door verkeersborden en -markeringen. Enkele belangrijke verkeersregels zijn onder andere het verbod op inhalen in bepaalde zones, het gebruik van richtingaanwijzers bij het wisselen van rijstrook, en het respecteren van de snelheidslimieten.

Zijn er specifieke regels voor snelwegverkeer in België?

Ja, er zijn specifieke regels voor snelwegverkeer in België. Enkele van deze regels zijn het verplichte gebruik van autogordels, het verbod om te stoppen op de snelweg, en het respecteren van de voorrangsregels bij het invoegen en uitvoegen van de snelweg.

Wat zijn enkele tips voor veilig rijden op de Belgische snelwegen?

Om veilig te rijden op de Belgische snelwegen, is het belangrijk om de snelheidslimieten te respecteren, voldoende afstand te houden tot andere voertuigen, en de richtingaanwijzers te gebruiken bij het wisselen van rijstrook. Daarnaast is het verstandig om vooraf je route te plannen en op de hoogte te zijn van mogelijke wegwerkzaamheden.

Wat is de conclusie over het rijden op de Belgische snelwegen?

Als je op de Belgische snelwegen rijdt, dien je de geldende snelheidslimieten en verkeersregels te respecteren. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de specifieke regels voor snelwegverkeer in België en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om veilig en verantwoord te rijden.