Handleiding voor het selecteren van universele TV afstandsbedieningen

Handleiding voor het selecteren van universele TV afstandsbedieningen

Of je nu een nieuwe televisie hebt gekocht of je afstandsbediening is kapot gegaan, het kan een uitdaging zijn om de juiste universele TV afstandsbediening te selecteren. Er zijn veel verschillende soorten afstandsbedieningen om uit te kiezen en het kan verwarrend zijn om te weten welke het beste bij jouw behoeften past.

In deze handleiding ontdek je alles wat je moet weten over het kiezen van een universele TV afstandsbediening. We delen handige tips en trucs om je te helpen de beste keuze te maken. Leer meer over de verschillende soorten afstandsbedieningen, waar je op moet letten bij het kopen, en hoe je ze kunt instellen voor jouw televisie.

Belangrijkste Punten:

 • Er zijn verschillende soorten universele TV afstandsbedieningen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en functies.
 • Let bij het kopen van een universele TV afstandsbediening op de compatibiliteit met jouw televisiemodel en de beschikbare functies.
 • Het instellen van een universele TV afstandsbediening kan ingewikkeld lijken, maar het is vaak een kwestie van het volgen van de instructies.
 • Er zijn handige tips en trucs om het gebruik van een universele TV afstandsbediening te optimaliseren, zoals het programmaren van verschillende apparaten en het aanpassen van het volume.
 • Als je een defecte afstandsbediening moet vervangen, kan een universele TV afstandsbediening een handige en goedkope oplossing zijn.

Verschillende soorten universele TV afstandsbedieningen

Er zijn verschillende soorten universele TV afstandsbedieningen beschikbaar. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meest voorkomende types:

Type afstandsbediening Kenmerken
Infrarood Dit type afstandsbediening werkt op infraroodsignalen en moet daarom op de televisie gericht worden. Het is het meest voorkomende type afstandsbediening.
Radiogolf Dit type afstandsbediening werkt op radiogolven en heeft daarom geen directe zichtlijn nodig tussen afstandsbediening en televisie. Dit type afstandsbediening heeft een groter bereik dan infraroodafstandsbedieningen en kan daarom ook gebruikt worden voor andere apparaten in de kamer.
Bluetooth Dit type afstandsbediening werkt op een Bluetooth-verbinding en heeft daarom een nog groter bereik dan radiogolfafstandsbedieningen. Bluetooth-afstandsbedieningen zijn vaak te gebruiken voor meerdere apparaten tegelijk.

Elke universele TV afstandsbediening heeft zijn eigen kenmerken. Bij het kiezen van de juiste afstandsbediening is het belangrijk om te kijken naar welke kenmerken het beste passen bij jouw behoeften. Kies je voor een infrarood- of radiogolfafstandsbediening, dan is de kans groot dat je de beste afstandsbediening voor jouw televisie hebt gevonden. Wil je echter meer apparaten tegelijkertijd kunnen bedienen, dan zal een Bluetooth-afstandsbediening beter bij je passen.

Naast het type afstandsbediening zijn er ook andere factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een universele TV afstandsbediening, zoals de beschikbare functies en de compatibiliteit met jouw televisiemodel. In het volgende gedeelte bespreken we deze factoren in meer detail.

Waar moet je op letten bij het kopen van een universele TV afstandsbediening

Bij het kopen van een universele TV afstandsbediening zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden, zodat je de juiste afstandsbediening voor jouw televisie kiest. Hieronder hebben we enkele nuttige tips op een rijtje gezet:

 • Compatibiliteit: Controleer of de afstandsbediening compatibel is met jouw televisiemodel.
 • Functies: Bekijk welke functies en knoppen de afstandsbediening heeft en of deze aansluiten bij jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld kunnen zappen tussen verschillende kanalen of een ingebouwde volumeregelaar hebben?
 • Merk: Kies voor een betrouwbaar en bekend merk om ervoor te zorgen dat je een kwalitatieve afstandsbediening in handen hebt.
 • Prijs: Vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders en zorg dat je niet te veel betaalt voor de afstandsbediening.

afstandsbediening kopen

Afstandsbediening Prijs Belangrijkste kenmerken
Logitech Harmony Elite € 315 Ingebouwde touchscreen, compatibel met duizenden apparaten en merken, gepersonaliseerde instellingen.
One for All Smart Control 8 € 40 Touchpad, spraakbesturing, compatibel met meer dan 1.000 apparaten en merken.
Philips SRP3014/10 € 17 Bediening voor 4 apparaten, eenvoudige installatie, compatibel met de meeste televisiemerken.

Het is ook belangrijk om te controleren of de afstandsbediening wordt geleverd met een handleiding. Zo weet je precies hoe je de afstandsbediening moet installeren en gebruiken. Als je nog twijfelt over welke afstandsbediening het beste bij jou past, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van de aanbieder.

Kies dus zorgvuldig de juiste universele afstandsbediening en maak het gebruik van je televisie een stuk eenvoudiger en comfortabeler. Veel succes met het kopen en installeren van de nieuwe afstandsbediening!

Het instellen van een universele TV afstandsbediening

Na het kopen van een universele TV afstandsbediening is het belangrijk om deze correct in te stellen voor jouw televisie. Dit kan in het begin wat ingewikkeld lijken, maar met de juiste stappen is het zo gebeurd. Hieronder hebben we een eenvoudige handleiding samengesteld om je te helpen de afstandsbediening snel en gemakkelijk in te stellen.

Stap 1: Zoek de code voor jouw televisiemodel

Voordat je de afstandsbediening kunt instellen, moet je de juiste code vinden die overeenkomt met jouw televisiemodel. Deze code is nodig om de afstandsbediening te koppelen aan jouw televisie.

De code voor jouw televisiemodel staat meestal in de handleiding van de afstandsbediening. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze ook online vinden. Zoek gewoon naar de afstandsbediening die je hebt gekocht en download de bijbehorende handleiding.

Stap 2: Programmeer de afstandsbediening

Als je de code voor jouw televisiemodel hebt gevonden, kun je de afstandsbediening programmeren. Dit doe je als volgt:

 1. Houd de afstandsbediening dicht bij jouw televisie en zorg ervoor dat de televisie is ingeschakeld.
 2. Druk op de knop “TV” op de afstandsbediening en houd deze ingedrukt totdat het indicatorlampje begint te knipperen.
 3. Voer de code in die overeenkomt met jouw televisiemodel door op de juiste knoppen te drukken. Het indicatorlampje zal stoppen met knipperen zodra de juiste code is ingevoerd.
 4. Test de afstandsbediening om er zeker van te zijn dat hij correct is ingesteld. Probeer enkele basisfuncties, zoals het wijzigen van het kanaal of het aanpassen van het volume.

Stap 3: Pas de instellingen aan

Nadat je de afstandsbediening hebt ingesteld, kun je enkele aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat hij perfect werkt voor jouw televisie. Je kunt bijvoorbeeld de programmeerbare knoppen op de afstandsbediening aanpassen of de geavanceerde instellingen wijzigen. Raadpleeg de handleiding van de afstandsbediening voor meer informatie over de beschikbare instellingen en hoe je deze kunt wijzigen.

“Met de juiste stappen kun je jouw afstandsbediening snel en gemakkelijk instellen voor jouw televisie.”

Handige tips en trucs voor het gebruik van een universele TV afstandsbediening

Als je eenmaal een universele TV afstandsbediening hebt gekocht en ingesteld, zijn er nog een aantal handige functies en instellingen die je kunt gebruiken om je kijkervaring te verbeteren. Hier zijn enkele tips en trucs:

Gebruik de juiste knoppen

Zorg ervoor dat je weet welke knoppen je moet gebruiken voor de verschillende functies op je TV. Vaak moet je de ‘TV’-knop indrukken om terug te keren naar de tv-uitzending, terwijl je de ‘input’-knop gebruikt om te schakelen tussen het signaal van verschillende apparaten.

Maak gebruik van macro’s

Met sommige universele TV afstandsbedieningen kun je macro’s instellen. Dit zijn taken die meerdere stappen omvatten, zoals het aanzetten van je TV, het selecteren van de juiste HDMI-ingang en het aanzetten van je soundbar. Door deze taken in één keer uit te voeren, kun je veel tijd en moeite besparen.

Gebruik spraakbesturing

Sommige nieuwe universele TV afstandsbedieningen bieden spraakbesturing als een functie. Hiermee kun je met je stem je TV bedienen en opdrachten geven, zoals het veranderen van het kanaal of het aanpassen van het volume.

TV afstandsbediening

“Ik gebruik de macro-functie op mijn universele afstandsbediening om mijn TV aan te zetten, de juiste HDMI-ingang te selecteren en mijn soundbar in te schakelen. Het bespaart me veel tijd en moeite!” – Kim, TV-liefhebber

Verbind je smart home apparaten

Sommige universele TV afstandsbedieningen kunnen ook worden gebruikt om je smart home apparaten te bedienen. Hiermee kun je bijvoorbeeld je verlichting dimmen of je slimme thermostaat aanpassen terwijl je op de bank zit.

Ontkoppel onnodige apparatuur

Als je meerdere apparaten op je TV hebt aangesloten, kan het handig zijn om de onnodige apparatuur te ontkoppelen. Dit kan interferentie voorkomen en ervoor zorgen dat je afstandsbediening beter werkt.

Door deze handige tips en trucs te gebruiken, kun je het meeste uit je universele TV afstandsbediening halen en je kijkervaring verbeteren.

Veelgestelde vragen over universele TV afstandsbedieningen

Als je overweegt een universele TV afstandsbediening te kopen, dan heb je waarschijnlijk nog wel een aantal vragen. Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Welke merken bieden universele afstandsbedieningen aan?

Er zijn veel verschillende merken die universele afstandsbedieningen aanbieden, zoals Logitech, Samsung en Philips. Het is belangrijk om te kiezen voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid.

Kan ik een universele afstandsbediening online kopen?

Ja, je kunt universele afstandsbedieningen online kopen bij verschillende webshops. Het is wel belangrijk om te controleren of de afstandsbediening compatibel is met jouw televisiemodel voordat je hem koopt.

Hoe kan ik een defecte afstandsbediening vervangen?

Als je afstandsbediening defect is, kun je deze meestal vervangen door een nieuwe. Controleer wel of de universele afstandsbediening compatibel is met jouw televisiemodel voordat je hem koopt.

Wat zijn de voordelen van een universele afstandsbediening?

Een universele afstandsbediening biedt veel voordelen, zoals het gemak van het bedienen van meerdere apparaten met één afstandsbediening. Daarnaast hebben universele afstandsbedieningen vaak meer functies dan de standaard afstandsbediening die bij je televisie wordt geleverd.

Moet ik mijn universele afstandsbediening programmeren?

Ja, voordat je je universele afstandsbediening kunt gebruiken, moet je deze programmeren voor jouw televisie en andere apparaten. Gelukkig is dit proces meestal vrij eenvoudig en wordt het in de handleiding uitgelegd.

Kunnen alle televisiemodellen worden bediend met een universele afstandsbediening?

Nee, niet alle televisiemodellen kunnen worden bediend met een universele afstandsbediening. Controleer daarom altijd of de afstandsbediening compatibel is met jouw televisiemodel voordat je hem koopt.

Conclusie

Als het gaat om het selecteren van universele TV afstandsbedieningen, is het belangrijk om eerst te bepalen welke functies je nodig hebt en welke compatibel zijn met jouw televisiemodel. Er zijn verschillende soorten afstandsbedieningen beschikbaar, elk met hun eigen functies en voordelen.

Bij het kopen van een universele TV afstandsbediening is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare functies, de compatibiliteit met jouw televisiemodel en de prijs. Door deze factoren te overwegen, kun je de juiste afstandsbediening kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

Nadat je de juiste afstandsbediening hebt gekozen en deze hebt ingesteld voor jouw televisie, zijn er nog verschillende handige tips en trucs die je kunt gebruiken om het gebruik van de afstandsbediening te optimaliseren. Leer hoe je eenvoudig kunt schakelen tussen apparaten en het volume kunt aanpassen.

Als je nog vragen hebt over het kopen of gebruiken van universele TV afstandsbedieningen, raadpleeg dan onze veelgestelde vragen. We hopen dat deze handleiding je heeft geholpen de beste keuze te maken en dat je kunt genieten van een gemakkelijke en handige TV bediening.

Kortom, met de juiste universele TV afstandsbediening kun je jouw kijkervaring verbeteren en genieten van alle functies die jouw televisie te bieden heeft.

FAQ

Welke soorten universele TV afstandsbedieningen zijn er?

Er zijn verschillende soorten universele TV afstandsbedieningen beschikbaar, waaronder infrarood en draadloze afstandsbedieningen. Infraroodafstandsbedieningen werken door infraroodsignalen naar de televisie te sturen, terwijl draadloze afstandsbedieningen gebruikmaken van radiogolven om verbinding te maken met de televisie. Beide types hebben hun eigen voordelen, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een universele TV afstandsbediening?

Bij het kopen van een universele TV afstandsbediening is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Let op de compatibiliteit met jouw televisiemodel, de beschikbare functies zoals het aanpassen van het volume en het schakelen tussen apparaten, en het gemak van gebruik. Het is ook handig om te controleren of de afstandsbediening een goede grip heeft en of de knoppen duidelijk zijn.

Hoe kan ik een universele TV afstandsbediening instellen?

Het instellen van een universele TV afstandsbediening kan verschillen afhankelijk van het merk en model. Over het algemeen moet je de instructies van de fabrikant volgen. Meestal houdt dit in dat je de juiste code voor jouw televisiemerk moet invoeren of een synchronisatieproces moet doorlopen. Raadpleeg de handleiding van de afstandsbediening voor specifieke instructies.

Wat zijn enkele handige tips en trucs voor het gebruik van een universele TV afstandsbediening?

Er zijn verschillende handige functies en instellingen die je kunt gebruiken om het gebruik van een universele TV afstandsbediening te optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld snel schakelen tussen apparaten door vooraf geprogrammeerde knoppen te gebruiken. Daarnaast kun je het volume aanpassen, de beeldinstellingen wijzigen en zelfs je televisie bedienen met spraakopdrachten. Raadpleeg de handleiding van je afstandsbediening voor specifieke tips en trucs.

Welke merken van universele TV afstandsbedieningen zijn betrouwbaar?

Er zijn verschillende merken van universele TV afstandsbedieningen die betrouwbaar zijn, waaronder Logitech, Philips en One For All. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en compatibiliteit met verschillende televisiemodellen. Het is altijd een goed idee om beoordelingen en recensies van andere gebruikers te lezen om een idee te krijgen van de betrouwbaarheid van een bepaald merk.

Kan ik universele TV afstandsbedieningen online kopen?

Ja, universele TV afstandsbedieningen zijn online verkrijgbaar bij verschillende winkels en webshops. Populaire online winkels zoals Bol.com en Coolblue bieden een breed assortiment aan afstandsbedieningen waaruit je kunt kiezen. Het is handig om de specificaties en beoordelingen van het product te lezen voordat je een aankoop doet.

Hoe kan ik een defecte universele TV afstandsbediening vervangen?

Als je universele TV afstandsbediening defect is, kun je deze meestal vervangen door een nieuwe afstandsbediening van hetzelfde merk en model aan te schaffen. Controleer de garantievoorwaarden van de afstandsbediening om te zien of je in aanmerking komt voor een vervanging. Als alternatief kun je ook contact opnemen met de klantenservice van het merk voor verdere ondersteuning.