Adviezen voor het kiezen van een gaming TV

Adviezen voor het kiezen van een gaming TV

Als je op zoek bent naar de beste gaming-ervaring, dan is het kiezen van de juiste gaming TV van groot belang. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van een gaming TV? In deze sectie geven we je adviezen, tips en informatie over het kiezen van de juiste gaming TV.

Bij het kiezen van een gaming TV is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de beeldkwaliteit, inputlag, responstijd, HDR en kleurweergave, schermgrootte en kijkafstand, connectiviteit en audio-opties. Ook is het handig om gaming TV’s te vergelijken en beoordelingen te lezen om een goede keuze te maken die past binnen jouw budget.

Door rekening te houden met deze aspecten, kun je een gaming TV kiezen die perfect past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren, en die je de meeslepende game-ervaring biedt die je zoekt.

Belangrijkste Punten

 • Zoek een gaming TV met goede beeldkwaliteit en resolutie voor optimale visuele prestaties.
 • Let op de inputlag en responstijd om vertraging tijdens het gamen te voorkomen.
 • Zoek naar een gaming TV met HDR en goede kleurweergave voor een meeslepende visuele ervaring.
 • Kies de juiste schermgrootte en kijkafstand op basis van de grootte van je kamer en persoonlijke voorkeur.
 • Zorg voor goede connectiviteitsmogelijkheden en audio-opties voor een complete gaming-ervaring.

Beeldkwaliteit en resolutie

Een goede beeldkwaliteit en resolutie zijn essentieel voor een optimale gaming-ervaring. Als je op zoek bent naar een gaming TV, zijn er enkele specificaties waar je op moet letten.

Beeldkwaliteit gaming TV:

De beeldkwaliteit van een gaming TV wordt bepaald door het aantal pixels en de helderheid van het scherm. Een hoger aantal pixels vertaalt zich in een scherper beeld. De resolutie van 1080p (Full HD) is prima voor de meeste games, maar voor de beste beeldkwaliteit is 4K (Ultra HD) aan te raden.

Resolutie Aantal pixels Helderheid
1080p (Full HD) 1920 x 1080 Gemiddeld
4K (Ultra HD) 3840 x 2160 Hoog

Zoals te zien is in de tabel, heeft 4K een hogere resolutie en helderheid dan 1080p. Hierdoor worden details beter weergegeven en zijn beelden scherper tijdens het gamen.

Resolutie gaming TV:

Naast de beeldkwaliteit is de resolutie van de gaming TV belangrijk om op te letten. Als je een gaming console hebt die alleen 1080p ondersteunt, heeft het geen zin om te investeren in een 4K TV.

Als je een console hebt die 4K ondersteunt, moet je er rekening mee houden dat 4K gaming meer vraagt van de prestaties van de TV en de console. Als je de beste beeldkwaliteit wilt hebben, moet je ervoor zorgen dat je een gaming TV hebt die geschikt is voor 4K gaming.

Als je wilt weten welke beeldkwaliteit en resolutie het beste bij jouw gaming setup passen, kun je overwegen om gaming TV’s te vergelijken. Hierdoor krijg je een beter beeld van welke specificaties het meest belangrijk zijn voor jouw specifieke situatie.

Gaming TV specificaties:

Samenvattend, als het gaat om beeldkwaliteit en resolutie bij het kiezen van een gaming TV, zijn er enkele belangrijke specificaties om op te letten: het aantal pixels, helderheid, resolutie, en of deze compatibel is met jouw gaming console. Als je rekening houdt met deze aspecten, kun je een gaming TV kiezen met de beste beeldkwaliteit voor jouw gaming-ervaring.

Inputlag en responstijd

Een goede gaming TV moet beschikken over een lage inputlag en snelle responstijd om de beste game-ervaring te bieden. Maar wat betekenen deze termen precies en waarom zijn ze belangrijk?

Inputlag verwijst naar de tijd die het kost voordat je invoer (bijvoorbeeld via een controller) op het scherm verschijnt. Een lage inputlag is essentieel voor gamers omdat het verschil tussen winnen en verliezen soms slechts enkele milliseconden is. Een goede gaming TV heeft een inputlag van minder dan 30 milliseconden.

Responstijd is de tijd die het duurt voordat het scherm reageert op een verandering in het invoersignaal. Dit is met name belangrijk bij snelle en actievolle games, waarbij elke vertraging kan leiden tot een slechtere game-ervaring. De ideale responstijd voor gaming TV’s is minder dan 16 milliseconden.

Als je op zoek bent naar een gaming TV, is het belangrijk om te kijken naar de specificaties om te zien wat de inputlag en responstijd zijn. Goede gaming TV’s hebben specifieke spelmodi die zijn ontworpen om de inputlag te verminderen en de responstijd te versnellen.

Gaming TV Merk en Model Inputlag (ms) Responstijd (ms)
Samsung Q80T 9.4 8.5
LG CX 6 1.2
Sony X950H 28.2 2.7

De Samsung Q80T heeft bijvoorbeeld een inputlag van 9.4 milliseconden en een responstijd van 8.5 milliseconden, wat uitstekende prestaties biedt voor gamers. De LG CX heeft zelfs nog betere specificaties met een inputlag van slechts 6 milliseconden en een responstijd van 1.2 milliseconden.

Zorg er dus voor dat je bij het kiezen van een gaming TV rekening houdt met de inputlag en responstijd specificaties om de beste game-ervaring te garanderen.

Inputlag en responstijd gaming TV

HDR en kleurweergave

High Dynamic Range (HDR) is een technologie die de visuele kwaliteit van games verbetert door een breder kleurenspectrum en een hogere lichtsterkte toe te voegen. Dit zorgt voor een realistischere en meeslepende gameplay-ervaring.

Bij het kiezen van een gaming TV is het belangrijk om op de HDR-specificaties te letten. Er zijn twee belangrijke HDR-formaten: HDR10 en Dolby Vision. Beide bieden verbeterde kleurweergave en helderheid, maar Dolby Vision heeft een hogere piekhelderheid en biedt betere ondersteuning voor donkere scènes.

Specificaties HDR10 Dolby Vision
Piekluminantie 1.000 nits 4.000 nits
Kleurenbereik Rec.2020 Rec.2020
Ondersteuning van dynamische metadata Nee Ja

Bij kleurweergave is het belangrijk om te kijken naar het kleurenbereik van de TV. Een groter kleurenbereik zorgt voor meer accurate kleuren en een realistischere weergave. De Rec.2020-standaard is momenteel de meest uitgebreide kleurstandaard en wordt ondersteund door verschillende gaming TV’s.

Het is ook belangrijk om op de kijkhoek van de TV te letten, omdat kleuren kunnen veranderen wanneer je niet recht voor de TV zit. Een IPS-paneel zorgt voor een betere kleurweergave bij een brede kijkhoek, terwijl een VA-paneel een hoger contrast biedt bij een smalle kijkhoek.

Kortom, bij het kiezen van een gaming TV is het belangrijk om op de HDR-specificaties en kleurweergave te letten. Door te kiezen voor een TV met een groter kleurenbereik en een hogere piekhelderheid kun je een realistische en meeslepende gaming-ervaring creëren.

Schermgrootte en kijkafstand

Het kiezen van de juiste schermgrootte en kijkafstand is belangrijk voor een optimale gaming-ervaring. Maar hoe kies je de juiste schermgrootte voor jouw gaming TV en wat is de ideale kijkafstand? Hieronder vind je ons advies.

Schermgrootte (inch) Ideale kijkafstand (meter)
32-40 1,5-2,0
43-50 2,0-2,5
55-65 2,5-3,0
70 of groter 3,0 of meer

Het is belangrijk om de juiste schermgrootte te kiezen op basis van de grootte van je kamer en je persoonlijke voorkeur. Kies niet voor een te groot scherm als je te dicht op de TV zit, omdat dit kan leiden tot een vermoeide blik en minder comfortabel gamen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kijkafstand. Als je te ver van de TV zit, kun je details missen en kan het beeld onscherp lijken. Zit je te dichtbij, dan kan het beeld te overweldigend zijn en kun je de hele TV niet in één keer overzien.

Ons advies is om te kiezen voor een gaming TV met een schermgrootte van 55 inch of groter als je de ruimte hebt en een kijkafstand van minimaal 2,5 meter. Dit biedt de beste kijkervaring tijdens het gamen.

Schermgrootte en kijkafstand gaming TV

Connectiviteit en audio-opties

Bij het kiezen van een gaming TV is het belangrijk om rekening te houden met connectiviteitsopties en audio-opties. Deze kunnen een grote rol spelen in de totale gaming-ervaring. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten.

Connectiviteit gaming TV

Goede connectiviteitsopties zijn van belang tijdens het gamen. Hierbij kun je denken aan HDMI-poorten, die nodig zijn voor het aansluiten van gameconsoles en andere apparatuur. Let er ook op dat de gaming TV beschikt over voldoende USB-poorten voor het aansluiten van randapparatuur, zoals controllers en externe harde schijven.

Een andere belangrijke connectiviteitsoptie is Wi-Fi. Hiermee kun je draadloos verbinding maken met het internet en online gamen of content streamen.

Audio-opties gaming TV

Een goede geluidskwaliteit is belangrijk tijdens het gamen, vooral bij actievolle games waarbij geluidseffecten een grote rol spelen. Let er daarom op dat de gaming TV beschikt over ingebouwde speakers met voldoende vermogen en helderheid. Als je een nog betere geluidskwaliteit wilt, kun je overwegen om externe speakers aan te sluiten. Hierbij kun je denken aan een soundbar of surround sound systeem.

Veel gaming TV’s beschikken ook over Bluetooth-connectiviteit, waardoor je draadloze headphones of speakers kunt aansluiten voor een nog betere geluidskwaliteit en meer privacy tijdens het gamen.

De specificaties op het gebied van connectiviteit en audio-opties verschillen per gaming TV-model. Het is raadzaam om deze specificaties te vergelijken en te bekijken welke opties het beste bij jouw wensen en behoeften passen.

Gaming TV merken en modellen

Er zijn veel verschillende gaming TV merken en modellen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en specificaties. Hieronder hebben we een aantal populaire merken en modellen op een rijtje gezet die je kunt overwegen bij het kiezen van de beste gaming TV.

Merk Model Beeldkwaliteit Inputlag Resolutie
Samsung Samsung Q80T 4K UHD 9.5 ms 3840×2160
Sony Sony X900H 4K UHD 7.2 ms 3840×2160
LG LG CX 4K UHD 13.7 ms 3840×2160

De Samsung Q80T, Sony X900H en LG CX hebben allemaal een uitstekende beeldkwaliteit en zijn allemaal geschikt voor gaming. De inputlag en responstijd zijn ook belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een gaming TV. Over het algemeen hebben de Samsung Q80T en Sony X900H de beste inputlag, terwijl de LG CX de beste kleurweergave heeft.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en budget bij het kiezen van een gaming TV. Gelukkig zijn er veel merken en modellen om uit te kiezen, dus er is altijd wel een gaming TV die aan jouw eisen voldoet.

Gaming TV beoordelingen en vergelijkingen

Als je een gaming TV wilt kopen, is het raadzaam om verschillende modellen met elkaar te vergelijken en beoordelingen van andere gamers te lezen. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken en de gaming TV vinden die het beste bij jouw wensen en budget past.

Waar vind je gaming TV beoordelingen?

Er zijn verschillende websites waar je gaming TV beoordelingen kunt vinden. Tweakers.net en Kieskeurig.nl zijn populaire websites waar je reviews van andere gebruikers kunt lezen. Ook kun je bij webshops zoals bol.com en Coolblue.nl veel beoordelingen vinden.

Hoe vergelijk je gaming TV’s?

Als je gaming TV’s met elkaar wilt vergelijken, is het belangrijk om op enkele specificaties te letten:

 • Beeldkwaliteit en resolutie
 • Inputlag en responstijd
 • HDR en kleurweergave
 • Schermgrootte en kijkafstand
 • Connectiviteit en audio-opties

Door deze specificaties te vergelijken, kun je een goede keuze maken en een gaming TV vinden die aan jouw eisen voldoet.

Gaming TV tips

Als je een gaming TV gaat kopen, zijn er nog enkele tips die je in gedachten kunt houden:

 • Bepaal je budget: gaming TV’s zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Bepaal van tevoren wat je maximaal wilt uitgeven.
 • Kies een goede winkel: koop je gaming TV bij een betrouwbare winkel met een ruim assortiment en goede service.
 • Lees reviews: lees beoordelingen van andere gamers om te zien wat zij van verschillende modellen vinden.
 • Vergelijk specificaties: vergelijk de specificaties van verschillende modellen om de beste gaming TV te vinden.
 • Bepaal de ideale grootte: bepaal op basis van de grootte van je kamer en persoonlijke voorkeur welke schermgrootte het beste bij jou past.
 • Kijk naar connectiviteit en audio-opties: zorg dat je gaming TV de juiste connectiviteitsopties en audio-opties heeft voor een optimale gaming-ervaring.

Als je deze tips in gedachten houdt, kun je de beste gaming TV vinden voor jouw wensen en behoeften.

FAQ

Hoe kies ik de juiste gaming TV?

Het kiezen van de juiste gaming TV kan lastig zijn, maar er zijn een paar adviezen die je kunnen helpen. Let bijvoorbeeld op de beeldkwaliteit, specificaties en functies van de TV. Vergelijk ook verschillende modellen en lees beoordelingen om een weloverwogen keuze te maken.

Waar moet ik op letten bij de beeldkwaliteit van een gaming TV?

Bij de beeldkwaliteit van een gaming TV is het belangrijk om te kijken naar de resolutie en andere specificaties. Een hoge resolutie zorgt voor scherpere beelden, terwijl HDR en goede kleurweergave zorgen voor een verbeterde visuele ervaring.

Wat is inputlag en waarom is het belangrijk voor gaming?

Inputlag verwijst naar de vertraging tussen het indrukken van een knop op de controller en het weergeven van de actie op het scherm. Het is belangrijk om een gaming TV te kiezen met een lage inputlag, omdat dit zorgt voor een snellere en responsievere gameplay.

Wat is HDR en waarom is het belangrijk voor gaming?

HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt voor een groter contrast en een breder kleurengamma op het scherm. Dit resulteert in meer realistische beelden en een betere weergave van donkere en lichte scènes in games.

Hoe bepaal ik de ideale schermgrootte en kijkafstand voor mijn gaming TV?

De ideale schermgrootte en kijkafstand zijn afhankelijk van de grootte van je kamer en je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen wordt aanbevolen om een schermgrootte te kiezen die past bij de kijkafstand, zodat je een optimale kijkervaring hebt tijdens het gamen.

Welke connectiviteitsmogelijkheden en audio-opties zijn belangrijk voor een gaming TV?

Goede connectiviteitsmogelijkheden, zoals HDMI-poorten, zijn belangrijk om je gamingconsole en andere apparaten aan te sluiten. Daarnaast kun je overwegen om een gaming TV met goede audio-opties te kiezen, zoals ingebouwde speakers of ondersteuning voor externe audioapparatuur.

Welke gaming TV merken en modellen zijn populair?

Er zijn veel populaire gaming TV merken en modellen om uit te kiezen. Enkele bekende merken zijn Sony, LG, Samsung en Philips. Het is belangrijk om naar de eigenschappen en specificaties van verschillende modellen te kijken om de beste gaming TV voor jouw behoeften te vinden.

Waar kan ik betrouwbare beoordelingen vinden en gaming TV’s vergelijken?

Om betrouwbare beoordelingen te vinden en gaming TV’s te vergelijken, kun je terecht op websites gespecialiseerd in technologie en gaming. Hier vind je vaak uitgebreide reviews en vergelijkingshulpmiddelen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.